Morgon Cote Du Py Jean Foillard 2022
Jean Foillard lives and works in Villié Morgon, where he owns about 11 total hectares that he acquired over time after working in the family business, recovering and restoring a decadent property in 1982, and starting to work without the aid of chemicals and with a "cleaner" approach in the management of the vineyard and in winemaking since 1985. Now it is one of the points of reference not only in the area, where it has contributed to revitalize and enhance a terroir rich in surprises and qualitatively important realities, but also abroad where its wine is exported and considered a model for those looking for so-called "natural" wines that character and identity of the territory that is its own. The wines that Foillard produces are the result of a single vine, the Gamay, but which differentiates separately the parcels of "Corcelette", "Cote du Py" and "Fleurie". His Morgon Classique is the only one in which he uses wines from different and less interesting parcels and the cuvée "3.14" comes from vineyards of at least 80 years in the "Cote du Py" vineyard. The winemaking that Foillard carries on is the traditional winemaking of the Beaujolais area, at the same time adopting all the modifications that make it special. Harvested strictly by hand, complete ripening of the bunches that once collected in small 40 kg baskets. they pass in cement tanks in a refrigerated room, where the low temperature slows down the bacteria but not the yeasts, strictly indigenous.
Jean Foillard
L'azienda copre un pò meno di 15 ettari: nella AOC Morgon, 6 ettari nella Cote du OY, 3 nella Corcelette qualche appezzamento di morgon generico; nell'AOC Fleurie, 1 ettaro nel Grille-Midi e 1 alla Madonne; inoltre Foillard acuqista un pò di uva da alcuni vignaioli con cui collabora nella Cote du Py. L'insieme dei suoi vigneti è ufficialmente in conversione Bio. Ciò che distingue i vini di Jean Foillard è essenzialmente una sensazione tattile estremamente setosa in bocca, una materia al tempo stesso rotonda e golosa, con un allungo aggrazioato, che non lascia l'impressione di alcun eccesso. Questa percezione è molto probabilmente dovuta a una vinificazione ormai perfettamente padroneggiata, anche se non è sempre stato così. Come tanti altri, nei primi anni, Jean Foillard fece il suo vino secondo la "tradizione"-quella cattiva- senza grandi lavori in vigna e dunque logicamente con lieviti selezionati e solfiti. Un giorno, assaggiando i vini di Marcel Lapierre, Foillard scopre che il vino può essere......buono. La basa naturalmente è la vinificazione con macerazione carbonica, ovvero con uve intere (non pigiate) e lasciando che la fermentazione si inneschi all'interno degli acini finchè non scoppiano e lasciano sgorgare il succo; contestualmente si immette anidride carbonica nei tini, per proteggre questo vino allo stato embrionale.
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